MODELOVEREENKOMSTEN VOLLEDIG GEAUTOMATISEERD EN ONLINE

Ontwikkeld met de belastingadviseurs van Mazars

Met de belastingadviseurs van Mazars heeft Demodelovereenkomst.nl een geautomatiseerd aanvraag- en beoordelingsproces ontwikkeld. Theoretisch kan deze systematiek miljoenen verschillende modelovereenkomsten produceren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van vooraf door de Belastingdienst voor Demodelovereenkomst.nl beoordeelde modelovereenkomsten per beroep. Ruim 80 beroepen zijn via deze systematiek klaar voor direct gebruik.

Een modelovereenkomst opstellen via Demodelovereenkomst.nl is eenvoudig. U volgt de volgende stappen:

1. Bedrijfsgegevens in orde maken

Als opdrachtgever maakt u een account aan bij Demodelovereenkomst.nl. Vervolgens vult u uw KvK-nummer in. De koppeling met het register van de KvK zorgt ervoor dat uw relevante bedrijfsgegevens automatisch opgehaald worden en aan uw account worden gekoppeld. Dit is kosteloos. Vervolgens vult u het KvK-nummer van uw opdrachtnemer – de zzp’er of freelancer – in. Ook dan zorgt de koppeling met de KvK ervoor dat de benodigde gegevens automatisch in het contract gezet worden. Als alle bedrijfsgegevens compleet zijn, gaat u naar de volgende stap.

2. Conformeren aan de criteria van de Belastingdienst.

De Belastingdienst stelt voorop dat bij een modelovereenkomst sprake moet zijn van zzp-schap, en niet van een (fictieve) dienstbetrekking. Daarom is het noodzakelijk een beperkte vragenlijst in te vullen met betrekking tot de zelfstandigheid van uw opdrachtnemer. Voldoen de werkomstandigheden van uw zzp’er niet aan de beoordelingscriteria van de Belastingdienst, dan wordt u daar direct online op attent gemaakt. Demodelovereenkomst.nl adviseert u in dit geval voor verdere assistentie contact op te nemen met de Belastingdienst of met een fiscalist.

Als de werkomstandigheden voldoen aan de gestelde criteria, dan vult u de gebruikelijke contractuele afspraken in, zoals de omschrijving van de opdracht, de duur van het project, het tarief, de betalingscondities en het btw-nummer en het e-mailadres van uw zzp’er. Als deze gegevens zijn ingevuld, is uw modelovereenkomst compleet. Eventueel kunt u in een bijlage aanvullende afspraken opnemen.

3. Controle door de Belastingdienst

Maakt u gebruik van een reeds beoordeelde modelovereenkomst vanuit het systeem van Demodelovereenkomst.nl, dan is deze direct klaar voor gebruik. Op het moment dat er voor uw situatie in het systeem (nog) geen door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst hebben, biedt Demodelovereenkomst.nl deze direct bij de Belastingdienst aan ter beoordeling. Dit is kosteloos. Deze aanpak garandeert een snelle beoordeling door de Belastingdienst.

4. Online ondertekenen van uw modelovereenkomst

Zodra de modelovereenkomst compleet is, kunt u overgaan tot online ondertekening. U ondertekent de overeenkomst met behulp van een e-maillink. Vervolgens krijgt de zzp’er de modelovereenkomst aangeboden. Ook deze kan de overeenkomst ondertekenen met behulp van een e-maillink. Vervolgens ontvangt u beiden de getekende modelovereenkomst als beveiligde PDF per e-mail. Demodelovereenkomst.nl slaat uw modelovereenkomst en alle verstrekte informatie voor een periode van 10 jaar in uw account op zonder extra kosten.

Over onze modelovereenkomsten

Demodelovereenkomst.nl maakt zoveel mogelijk gebruik van vooraf beoordeelde overeenkomsten per beroep. Als de door u opgemaakte modelovereenkomst (nog) niet eerder door ons systeem is ingediend bij de Belastingdienst, dan legt Demodelovereenkomst.nl uw modelovereenkomst ter beoordeling voor aan de Belastingdienst. Nadat de Belastingdienst deze modelovereenkomst heeft voorzien van een uniek nummer, ontvangt u direct bericht.

Belangrijk: de opdrachtgever en zzp’er zijn beiden verantwoordelijk voor de juiste uitvoering en naleving van de bepalingen in de modelovereenkomst. De combinatie van beoordeling door de Belastingdienst vooraf en naleving op alle punten biedt de gewenste vrijwaring voor de loonheffingen.

Eigen modelovereenkomsten

Als opdrachtgever heeft u ook de mogelijkheid om uw eigen en door de Belastingdienst beoordeelde modelovereenkomst, voorzien van een nummer, in een afgeschermd deel van uw account vast te leggen en te gebruiken. De kosten hiervoor bedragen € 14,95 excl. BTW (per overeenkomst).