‘Gewoon door met modelovereenkomsten’

09-12-2016

Staatssecretaris Wiebes tilt eventuele aanpassingen Wet DBA naar 2e helft 2017

“Ik moedig bedrijven aan zzp’ers in te huren”, aldus staatssecretaris Wiebes tijdens het Tweede Kamerdebat van 8 december 2016.  Het was tijdens het debat het klip-en-klaar. Het borrelde bij alle belanghebbenden van ideeën, eisen en suggesties om de uitvoering en handhaving van de Wet DBA eenvoudiger te maken.

Niet alleen het advies van de Commissie Boot aan de staatssecretaris over de beloning, duur van de overeenkomst en de aard van de werkzaamheden kwamen aan de orde. Ook de noodzaak tot aanpassing van wetgeving over gezag en vrije vervanging werd door vrijwel alle fracties gedeeld. Dit laatste vergt volgens minister Asscher eerst gedegen onderzoek dat een interdepartementale werkgroep moet gaan doen, met advies van de SER en de sociale partners.

Met de verkiezingen in maart 2017, gevolgd door coalitievorming in de maanden daarna, worden eventuele wijzigingen/aanpassingen niet voor het 3e of 4e kwartaal van 2017 verwacht.

“Zolang dat nieuwe arbeidskader er niet is kunnen opdrachtgevers en zzp’ers er zeker van zijn dat ze geen risico lopen op boetes of naheffingen. Ook eventueel na 1 juli 2018. Er is niets wat nog kan hinderen om weer normaal aan het werk te gaan”, aldus staatssecretaris Wiebes.